Dětský zimní lyžařský kurz


18.února - 24.února 2002


Jehlanka Stává se už skoro tradicí, že náš lyžařský oddíl pořádá na první pražské jarní prázdniny dětský zimní kurz. Podmínky k tomu máme přímo ideální. Horskou chalupu skoro na sjezdovce a obětavé vedoucí Jardu Golombiovského, Honzu a Míšu Jirsovi. Děti tvoří z poloviny naše oddílová drobotina a z poloviny děti ostatní. Všichni už ale mají s lyžováním zkušenosti, někteří jsou už na Jehlance poněkolikáté.

Jarda s kurzem přijíždí do Rokytnice v neděli linkovým autobusem. Na parkovišti už čeká rolba, ale odváží pouze zavazadla. Děti musí do kopce po svých. Není to moc blízko. Chalupa je vysoko v horách.

Závody Ještě tentýž den je na programu rozřazení do družstev podle lyžařské dovednosti. V pomalejším družstvu jsou především menší děti a dostávají oranžové vesty. Nikdo jim neřekne jinak než popeláři. Popelářské družstvo má na výcvik Jarda jako zkušený lyžařský instruktor. Starší děti má na starosti Honza.

Na Jehlance mají děti vždy ráno připravené snídaně, ale na obědy a večeře dochází letos na Švadlenku. Míša si stěžuje, že děti moc nejedí. Ale příčina je jasná. Skoro všichni mají z domova ohromné pytle s bonbónama a čokokládama a většina se také vrací z večeře v husté chumelenici se zmrzlinou v ruce.

Vyhlášení vítězů Skoro celý týden nám sněžilo, a tak na byly na sjezdování téměř ideální podmínky na rozdíl od předchozích let, kdy se chodilo na vlek po trávě. Na běžky to bylo ovšem horší. Běžecké tratě se nestíhaly upravovat a k dětem předstírající únavu už 100 metrů za chalupou se rychle přidávají další.

V pátek jsou běžecké závody a na dvoukilometrové trati se urputně bojuje. Nejlepší souboje se svádí až v cílové rovince. V obou kategoriích vyhrávají s přehledem oddílové děti. V sobotu je na programu slalom a sjezd. Ve slalomu se jedou jako obvykle dvě kola. Děti se orientují ve změti tyčí kupodivu docela s přehledem. I vlásenku většinou zvládají bez větších potíží. Nejvíce starostí nadělala předposlední branka, kterou neprojel i favorit starší kategorie. Slalomu se účastní i „junioři“. Odrostlá generace si přišla taky zazávodit.

Balónková pátry Ihned po slalomu se jede sjezd. Máme nádherně upravenou trať na červené sjezdovce a děti trénují „vajíčko“. K vidění jsou během závodu i kosmické postoje. Závod znamená pro většinu juniorů potupu. Děti jsou proklatě rychlé.

Poslední večer je vyhlášení vítězů a balónková párty. Máme spousty jídla včetně zmrzlinového poháru. Chalupa se otřásá v základech. Jako obvykle dětičky nezapomněly na kanadskou noc, a tak někdo přemístí jídelní skříň až před dveře vedoucích. Ani po tvrdých ranních výsleších se nikdo nepřiznal.

V den odjezdu vypadají naši vedoucí jako by potřebovali tak týden dalšího odpočinku, ale kurz byl letos úspěšný, tak se shledáme snad zase příští rok.

Výsledky závodů

Autor: Pavel

Akce roku 2002

Lyžařské závody

Risoul

Dětský zimní tábor

La Norma

Velikonoce

VeloCamp

Uni of Speed

Malevil CUP

MTBO Teplice

Král Šumavy

Jehlanka Cup

Bike Adventure

Lago di Garda

Duatlon

Vánoce a Silvestr

Akce roku 2003

Akce roku 2004

 













NAVRCHOLU.cz