Malevil CUP


4. května 2002

 

Fotky z Malevila Jaro je v plném proudu a seriál cyklistických závodů Kolo o život České Spořitelny začal svým prvním závodem. Malevil Cupem. Účastní se však pouze Spilkovi, Müllerovi a Jenda Matějců. Dle předpovědi má pršet a pršet, ale naštěstí se „fronta zpozdila“, a tak máme to nejlepší počasí na závodění.

Závod se koná na ranči Malevil v Heřmanicích v Podještědí v hezkém prostředí Lužických hor. Bikemaraton nabízí dvě verze trasy, 50 nebo 90 km. Všichni jedeme delší trať, protože jsme jednak hrozně trénovaní a jednak jsme se nestihli přihlásit včas, takže kapacita na kratší trať už byla vyčerpána.

Bydlíme poměrně daleko od dějiště závodu v kempu Kristýna u Hrádku nad Nisou. Připraveny máme poměrně luxusní pokojíky a ještě lepší porce dole v restauraci. Jsme přejedení a nadmíru spokojení, takže se možná dočkáme příští rok letního soustředění právě v tomto areálu.

Fotky z Malevila Slavnostní start závodu je na ranči Malevil ráno v 8:40. Poté následuje přesun na ostrý start do asi 6 km vzdáleného Jablonného v Podještědí. Jede se po silnici a navíc z mírného kopce. Pětisethlavé stádo se řítí od ranče až příliš velkou rychlostí a hrozí to hromadným pádem. Každý chce urvat co nejlepší pozici na startu. V Jablonném mám průměr 39 km/h.

Ostrý start na sebe nenechal dlouho čekat, a tak jsem hned na startu docela příjemně rozjetý. Jede se znovu po asfaltu poměrně rychle. Nájezd do terénu po několika málo kilometrech je široký a plynulý, takže se netvoří zácpa. Balík se ještě neroztrhal a i v terénu se jede na velkou placku. Průměrná rychlost se stále pohybuje na 30 km/h.

Fotky z Malevila Jedu těsně za Jendou a říkám si, že by bylo dobré se ho držet, co nejdéle. Stále se nejede do žádného kopce a tak nám začátek hezky ubíhá. Ovšem už na jedenáctém kilometru jsem měl defekt a než jsem se vzpamatoval ze zjištění, že i bezdušová pneumatika se dá píchnout, a než jsem nasadil duši, tak mě předjelo asi 300 závodníků a já se dostal až na samý konec startovního pole.

Terén se konečně začíná zvedat a já pomalu ale jistě předjíždím desítky lidí včetně pohromadě jedoucí rodiny Spilků a později i tatíka (Petra), který se diví, „kde se tu beru“. Na 25. kilometru je první občerstvovačka a stále se jede rychle. Průměr mám 25 km/h. Nestavím a předjíždím další skupinky bikerů.

V prostřední části trati se vjíždí do Německa a zdolávám dva poměrně náročné kopce, z nichž jeden je Hvozd. Sjezdy jsou perfektní, dají se jezdit rychle. Tak přibližně v polovině závodu, mi začíná docházet, že předjížděním plýtvám drahocennou energií, a že jsem letos zimní přípravu hodně podcenil. Raději zvolňuji, ale vůbec netuším, na jaké asi pozici právě jsem.

Fotky z Malevila Naštěstí závěrečná třetina trati je zase o trochu rovinatější, takže se dostávám z lehké krize a pomalu, ale jistě, se propracovávám dál dopředu. Asi 10 km před cílem projíždíme kolem ranče Malevil a to už vím, že mi chybí objet jen jeden kopec a jsem v cíli. Udolávám poslední tři nebožáky, co se plouží v křečích a blížím se k poslednímu bonbónku na trati: přejed přes potok. Je tam spousta diváků, tak si nenechávám ujít příležitost si trochu zamachrovat. Odměnou je mi sice potlesk, ale taky pořádná křeč do obou stehen. Pak už jen zastrčit v cíli čip do krabičky a hned mám výsledek: 48. místo. Překvapením pro mě je, že Jenda dojíždí až za mnou, přestože jsem ho na trati neviděl. Měl taky defekt a navíc bloudil.

Čekáme na ostatní, až dojedou a válíme se v trávě, fotíme je v rigolu, pouštíme děti vzducholodí, potkáváme kamarády, myjeme kola a sebe, čekáme na pivo, na guláš, zase se válíme a čekáme na vyhlášení a tombolu. Závod celkově vyhrál Jaromír Purkmenský, profík za ČS MTB s drtivým náskokem před „běžnými závodníky“. Podle dresů nás poznává pan Svatý, vítěz kategorie veteránů z Rokytnice. K dovršení celého skvělého dne vyhrávám v tombole 3. cenu, zájezd k Ženevskému jezeru s kolem.

Při pěkném počasí je Malevil Cup opravdu skvělý závod. Neměli jsme téměř, co vytknout. Jezdivá trať i perfektní organizace. Tak snad zase za rok v hojnějším počtu.

Výsledky:

Číslo Příjmení Jméno Město Čas Pořadí v kategorii Pořadí celkové
307 Müller Pavel Praha 4:51:20 48 76
116 Matejec Jan Praha 4:55:07 52 83
813 Müller Petr Praha 5:59:10 9 281
115 Spilkova Eva Praha 6:11:17 10 329
114 Spilkova Marta Praha 6:42:02 17 391
821 Spilka Frantisek Praha 6:55:42 18 412

Kompletní výsledky
Mapa závodu (430kB) - od Petra
Profil trati - od Franty
Fotky na paklisport.cz

Autor: Pavel

Akce roku 2002

Lyžařské závody

Risoul

Dětský zimní tábor

La Norma

Velikonoce

VeloCamp

Uni of Speed

Malevil CUP

MTBO Teplice

Král Šumavy

Jehlanka Cup

Bike Adventure

Lago di Garda

Duatlon

Vánoce a Silvestr

Akce roku 2003

Akce roku 2004

 













NAVRCHOLU.cz