North Sails University of Speed 2002


 27.4 – 1.5.2002 Nové Mlýny, Yacht Klub Pavlov

Letošní první akce ze serie North Sails University of Speed se konala, jak je již dobrým zvykem, na Moravě, tentokrát ne v Šakvicích, ale naproti v Pavlově. Vyslechli jsme přání mnoha závodníků, hlavně Martina Sladkého a přesunuli se na druhou stranu jezera do Pavlova, kde má být údajně kvalitnější vítr. Možná to tak v průměru je, ale letos to bylo trochu jinak. Sobotní vítr od západu až severozápadu byl rozhodně kvalitnější v Šakvicích, takže jsme opět vyslechli pár připomínek proč jsme to neudělali tam, kde fouká nejlíp. Bohužel, vysvětlit některým jedincům že nedokážeme předpovídat vítr půl roku dopředu nebo určit místo akce v den jejího konání, je asi nemožné, takže na podobné hlášky je třeba si asi zvyknout.

Speed v Pavlově byl rozepsán na 5 dní, víkend, svátek 1.5 a dva pracovní dny mezi tím, takže byl dostatek času na všechno. V sobotu foukalo od západu a navzdory tradici nebylo tentokrát moc teplo. Zpočátku byl směr spíš jihozápadní, takže jsme hledali místo na druhé straně, kde by bylo možné lépe měřit, ale potom se vítr stočil více od severozápadu, takže jsme se nakonec vrátili do Pavlova a odpoledne měřili tam. Podmínky nebyly sice ideální, bylo to spíš vychytávání poryvů, ale nakonec jsme odměřili 249 rychlostí, což při 62 vydaných startovních číslech bohatě stačilo na regulérní výsledky celého závodu. Sám průběh byl velmi zajímavý, nejdřív se do čela vyhoupl jediný zahraniční účastník Dimitris Couvas z Kypru, ale nakonec skončil až čtvrtý. Podobně jako loni se objevilo velké překvapení, tentokrát v podobě bratří Kociánů, kteří trpělivým zlepšováním a důsledností vybojovali 1. a 3. místo. Mezi ně se vklínil starý vlk Martin Sladký. Vítěz zajel v sobotu rychlost 55.8 km/h, což v daném poryvovém větru byl výkon víc než slušný.

Vzhledem k předpovědi jsme předpokládali že v neděli to bude slabé, a byli jsme rádi že máme výsledky ze soboty, ale opět bylo všechno jinak. V neděli ráno vymetené nebe a slušný jih až jihovýchod napovídal, že se měřit bude. Spustili jsme to v poledne, ale zpočátku to bylo opět vychytávání poryvů, pár jedinců se pokoušelo zlepšit si osobní maximum, ale žádné překvapení se nekonalo. Postupně však vítr sílil a stáčel se víc od východu, takže závodníků přibylo a začalo to být zajímavé. Nejdřív se objevil Pavel Kudláček a na několik pokusů dosáhnul rychlosti 55.5 km/h a vyhoupl se tak na druhé místo. Vítr stále sílil a na vodě začalo být těsno a také nebezpečno. Překvapil Michal Diviš, který na letité speed jehle dosáhnul rychlosti 56.0 a dostal se do vedení. To ale nebylo všechno. Martin Sladký, který v průběhu dne příliš nebyl vidět a několika pokusy se pohyboval kolem 50 km/h, si počkal na ten nejlepší poryv a dosaženou rychlostí 61.3 km/h překonal loňský rekord Jardy Čechmánka a vzal všem ostatním chuť do dalšího závodění. Musím přiznat, že ani já jsem nečekal že je možno v našich podmínkách překonat hranici 60 km/h a je nutno uznat kvality Martina Sladkého, který má na speed prostě čuch. Tento výkon se jistě zapíše do historie a bude velmi těžké ho překonat. I když, to samé jsme si mysleli loni o rekordu Jardy Čechmánka a jak to nakonec dopadlo…

V pondělí ráno to vypadalo podobně jako v neděli, ale vítr během dne nezesílil a chodil jen v poryvech. Volno na vodě využily ženy k zlepšování osobních maxim, ale vedoucí pozici Klárky Almanové (49.2) nikdo neohrozil. Jinak se nic zajímavého v čele závodu nedělo a výsledky zůstaly prakticky beze změny. V úterý ráno po nočním dešti bylo jasné, že slabý vítr od jihozápadu měření neumožní. Všichni čekali na středu, kdy předpověď slibovala opět kvalitní jihovýchod a možnost změnit ještě konečné pořadí. Předpověď vyšla do puntíku. Teplo, slunce a slušný jihovýchod přilákaly další závodníky a Yacht Klub téměř praskal ve švech. Vydali jsme další čísla a počet účastníků dosáhl počtu 90. Zpočátku to bylo opět o poryvech, ale během dne vítr sílil. Z nových tváří vyniknul hlavně Martin Hulínský, který výkonem 59.7 jako jediný dokázal atakovat skvělý výkon Martina Sladkého z neděle. Ten nakonec odolal, ale na dalších místech se vše změnilo. Trpělivými pokusy vybojoval nakonec třetí místo předloňský rekordman Josef Dvořák výkonem 57.1 . Za zmínku stojí heroický výkon Petra Vondrušky, který na wave prkně dosáhnul neuvěřitelných 55.2 km/h a obsadil tak osmé místo.V 15 hod. jsme vyhlásili výsledky a rozdali ceny. Kompletní výsledky můžete stáhnout zde.

Na závěr krátké zhodnocení. Z pěti dnů foukalo 4, z toho 3 velmi dobře, což je opět neuvěřitelná klika. Vydali jsme 90 startovních čísel, z toho 74 závodníků mělo alespoň jednu změřenou rychlost. Byl ustaven nový rekord 61.3 km/h a celkem 30 závodníků mělo výsledek přes 50 km/h. Celkově jsou tedy výsledky ještě kvalitnější než loni a akci je nutno hodnotit jen v superlativech.

Trochu nás jen zamrzel nezájem pracovníků Yacht Klubu, kteří nebyli schopni uchopit příležitost k slušnému výdělku a zajistit aspoň minimální občerstvení účastníků. Věřím, že většina zúčastěných přijede i na další dva Speedy, které se budou konat pouze v případě příznivé předpovědi v předem určených možných termínech. Aktuální informace najdete na tomto webu, nebo na telefonu 02-35363151, popř. 0602-387478.

Muži Ženy Junioři
Martin Sladký 61.3 Klárka Almanová 49.2 Petr Lukášek 51.7
Martin Hulínský 59.7 Marta Bubláková 43.8    
Josef
Dvořák
57.1 Šárka
Lišková
43.3    
Michal Diviš 56.9 Katka Rychterová 40.8    
Dušan Kocián 56.7        

Převzato z: www.surfel.cz

Akce roku 2002

Lyžařské závody

Risoul

Dětský zimní tábor

La Norma

Velikonoce

VeloCamp

Uni of Speed

Malevil CUP

MTBO Teplice

Král Šumavy

Jehlanka Cup

Bike Adventure

Lago di Garda

Duatlon

Vánoce a Silvestr

Akce roku 2003

Akce roku 2004

 













NAVRCHOLU.cz