MTBO Teplice


11. května - 12. května 2002

 

Takhle nějak ti blázni vypadají V dubnovém čísle Vela vyšel článek o MTBO jako o novém fenoménu. Neváhal jsem a využil jsem příležitosti zkusit tuto disciplínu na vlastní kůži…

V Krušných horách blízko Moldavy v místním lyžařském běžeckém areálu a okolí se konaly dva závody MTBO. Jak bývá zvykem, jezdí se v sobotu jeden závod a v neděli trochu jiná délka nebo mírně odlišná disciplína. Zde byla na programu zkrácená trať a závod s volným pořadí kontrol tzv. scorelauf.

Na MTBO jako na orientační běh se používá speciální mapa s malým měřítkem a přesně zakreslenými podrobnostmi. Nejsem zrovna odborník na mapy, ale bylo mi vysvětleno, že MTBO mapy se od ostatních mírně liší. Největší rozdíl oproti běžným mapám je v tom, že les je značen bílou barvou a otevřený prostor, jako pole nebo mýtina, barvou žlutou. Další důležitá věc pro závodění je klasifikace cest. Podle tloušťky a přerušování se pozná, jestli je to nesjízdná pěšina nebo rovná silnička.

Mapa 1. závodu (1.6 MB) Vybaven těmito základními znalostmi a ujištěním, že mě když tak najdou, jsem se vydal zkusit štěstí v prvním závodě. Každý závodník má na řidítkách připevněn mapník, do kterého se vkládá mapa na startu. Taky dostává identifikační čip, který nahradil dříve obvyklé štípání kartiček (tzv. ražení kontrol). Minutu před startem dostávám mapu. Nacházím se v místě označeném trojúhelníčkem a musím projet všechny kontroly označené kolečkem v uvedeném pořadí.

Vyjíždím na trať s představou, že první kontrola je kousek a je jednoduše za zatáčkou. Okamžitě se ztrácím a pátrám po okolních cestách, jestli tam náhodou není lampion. Naštěstí ho po chvíli nacházím a vydávám se k druhé kontrole. Zvolil jsem však špatnou variantu, což však člověk zjistí až po závodě, a ocitám se v moc pěkné bažině. Běžím s kolem v ruce tušeným směrem a doufám, že narazím na nějakou cestu. Všichni ostatní to pěkně objeli okolo, takže už mě dohnali i ti, co startovali až po mě. Snažím se dál najít druhou kontrolu, ale jsem zas v nějakém lomu. Odsud je kontrola vidět, takže ti k ní seběhnu. Hrůza. A dost! Nejlepší bude, orientovat se za někým, komu to jde. Tak předejdu nějaké katastrofě. Vyberu si jednoho rychlejšího cyklistu a jedu prostě za ním. Není to moc spirit of the game, ale on stejně startoval po mě, tak mu to nevadí.

Od druhé do páté kontroly nevím, kde jsem, ale od šesté do toho trochu začínám pronikat. Alespoň sleduji, kudy že to jedeme, a jak pěkně se můj slepecký vůdce orientuje. Za odměnu ho 500 metrů před cílem předjíždím a řítím se do cíle. Docela pěkný výsledek. 52 minut. 11. místo z padesáti lidí v kategorii. Další den to ale tak snadné nebude. Závod s volným pořadí kontrol pojede každý jinak. Budu se muset spolehnout na sebe. Pocit? Nic moc.

Mapa 2. závodu (1.7 MB) V neděli celou noc prší a ráno to vypadá, že bude ošklivo celý den. Naštěstí se počasí trochu umoudřilo a přes závod nepršelo. Tentokrát se startuje z jiného místa než včera. Mapu tentokrát dostávám dvě minuty před startem a kreslím do ní svoje pořadí kontrol. Tak vpřed! A kdybych se dlouho nevracel… K svému překvapení nalézám první i druhou kontrolu poměrně snadno, dělám jen menší chybu, že jedu rozbitou cestou do kopce. To zdržuje. Třetí kontrola je ovšem na kopci a navíc v mlze. 15 minut jí nemůžu najít. A to je velká ztráta. Má být na nějaké pěšince a tu pořád nevidím. Až když se mraky trochu rozfouknou a spatřím soupeře vybíhající z kleče konečně to nacházím. Zbytek závodu mi to nejde zas tak úplně špatně. Sice pořád jezdím po nevhodných cestách a sápu se s kolem v ruce mimo cesty, ale aspoň nebloudím a vím, kde jsem. Jenom v jednu chvíli mi kámen vyrazí řidítka z ruky a poroučím se k zemi kotoulem letmo přes řidítka našíř.

V cíli se mi ostatní smějou, že mě v lese potkali snad desetkrát. Vždycky jsem kolem nich profrčel a přejel jsem odbočku. Pak jsem jí našel, zase jsem dotyčného předjel a přejel odbočku… Nicméně končím s časem 106 minut na 19. místě, takže úplná ostuda to není. Oba dva dny vyhrál v kategorii elita Jaroslav Rygl, náš nejlepší MTBO specialista.

Jsem teď o trochu zkušenější, ale práce s mapou chce velkou praxi. Doufám, že pojedeme v hojném počtu na červencovou Bike Adventure, která není sice klasické MTBO, ale má s tím mnoho podobného.


Kompletní výsledky sobotního závodu
Kompletní výsledky nedělního závodu
Mapa sobotního závodu (1.6 MB)
Mapa nedělního závodu (1.7 MB)

Autor: Pavel

Akce roku 2002

Lyžařské závody

Risoul

Dětský zimní tábor

La Norma

Velikonoce

VeloCamp

Uni of Speed

Malevil CUP

MTBO Teplice

Král Šumavy

Jehlanka Cup

Bike Adventure

Lago di Garda

Duatlon

Vánoce a Silvestr

Akce roku 2003

Akce roku 2004

 













NAVRCHOLU.cz