La Norma

15.března - 24.března 2002

Fotogalerie z La Normy

 

Fotogalerie z Normy Sněhové podmínky ve Francii se podstatně vylepšily, a tak jsme s Martou a dalšími kamarády vyrazili podruhé do Savojských Alp. Tentokrát do malého střediska La Norma.

Zájezd je zajištěn CK Betatour a cena je velice příznivá. Podle informací na internetu je v Normě 80cm sněhu a jezdí úplně všechno. V programu zájezdu jsou i výlety do okolních středisek v údolí Maurienne: Valfréjus, Val Cenis a Val Thorens. Do střediska má jet neuveřitelných 300 lidí jen od Betatour.

Už u autobusu mi začíná docházet, že přeci jenom jsou mezi cestovkami rozdíly. S Intertransem jezdí rodinky s dětmi a nadšení lyžaři s perfektním vybavením a bundou nejlépe od Descentu. Tady se k autobusu trousí partičky lidí obtěžkaných dostatečnou zásobou piva na celou polární noc. Lyže, většinou bez obalu asi hrají až druhé housle. Starší generaci vidět skoro není a děti také chybí. Vypadá to na bezvadný týden.

Fotogalerie z Normy Naše skupinka má 8 členů (2x Lucka, Kuba, Robert, Kamil, Radek, Marta a moje maličkost) a budeme bydlet ve 2 apartmánech. Do střediska měl původně jet i Robertův kamarád jako delegát, ale nějak to nevyšlo, tak proto se musí Bob ihned seznamovat s naší delegátkou, aby ztrátu dohnal.

Cesta ubíhá rychle protože se „fotíme“ kolujícími „foťáky“ rozličných barev a percentuálních obsahů. Asi nejlepší byl jablkový. V autobuse narůstá hluk, ale řidič (říkáme mu Kuzmič) zůstává klidný. Robert předčítá s "ostravackym přizvukem" z velké zásoby erotických časopisů a po každé zastávce tvrdí, že ještě chybí Chroustal. Nikdo mu už neřekne jinak než Chroustal.

Fotogalerie z Normy Okolo osmé hodiny ranní dorážíme na místo určení a permanentku máme už na tento den. Už takhle ráno je asi 10 stupňů a nádherně jasná obloha. Počasí je dokonalé, ale delegáti se o nás vůbec nestarají, a tak hledáme místnost na bagáž a sháníme permanentku. Po všech nesnázích konečně stoupáme první lanovkou. Vypadá to, že sněhu je dostatek, a že se dá dojet až dolů do Normy ve výšce 1350m. Míříme do levé části střediska do výsky 2500m. Je tady krásná široká pláň, z části srovnaná a navíc tady je prašan. Je odsud vidět do údolí Maurienne a do malinkého střediska Aussois.

Lyžujeme jen do tří odpoledne a jdeme si zajistit ubytování. Apartmány jsou v nových budovách a asi nejluxusnější, co jsem zatím ve Francii zažil. Bydlíme v přízemí ve dvou apartmánech. Každý z nich je alespoň pro 6 osob a má dokonce 2 koupelny. Dohromady máme 3 balkóny. Prostě paráda.

Ještě večer jdeme prozkoumat městečko. Opravdu tady skoro nic není. Pár sportů, pekárna, restaurace a obchod v jedné malé uličce. Kupujeme dostatečnou zásobu pětilitrových soudků s červeným vínem a vracíme se. Kdesi jsem slyšel, že to víno je na podlívání pečených prasat, ale to žádným Čechům nevadí. Během večera se ujímá nápad použít dvě paruky, co přivezla Lucka. Každý si jí zkouší a asi nejvíc sluší Robertovi, v němž se probouzejí exhibicionistické sklony. Bez paruky už celý týden nedá ani ránu. Chroustal s parukou.

Fotogalerie z Normy V neděli objevujeme celé středisko. Je vskutku malé, ale terény jsou dostatečně náročné a na sjezdovkách je málo lidí. Jako první z naší skupinky zkoušíme s Radkem sjezd žlebem od vleku Norma II na pláň, kde jsme jezdili včera. Žleb začíná pěkným převisem, tak si ho skočíme a vychutnáváme si umrzlý prašan až dolů. Jedeme tady ještě několikrát. Mimo sjezdovky jezdí jen Češi. Ve žlebu není slyšet žádná cizí řeč.

V pondělí je na programu výlet do Valfréjus. Je to malinkaté středisko na stejné straně údolí Maurienne jako La Norma. Je stále pěkné počasí a během hodinky jsme prozkoumali v podstatě celé středisko. Zbytek dne jezdíme vajíčkem na nejvyšší vrchol a dolů zas jen mezi skalami. Valfréjus je pěkné, ale tak na jeden den na výlet.

V úterý máme zamluvený výlet do Val Thorens, ale ráno prší a je mlha, tak se nikam nejede. Místo toho jedeme na výlet do sýrárny ve Val Cenis a večer se účastníme turnaje v ping pongu. Další dny už je zase pěkně a zůstáváme v La Normě. Nahoře připadlo asi půl metru sněhu a odstřelují se laviny. Bob Chroustal organizuje turnaj ve fotbale. Účastní se osm českých týmů a jeden francouzký. Hrajeme sice v parukách, ale dostáváme gól i od holek a končíme předposlední.

Fotogalerie z Normy Večer je vydatná oslava i s francouzkými fotbalisty, a tak na odložený zájezd do Val Thorens dokáže odjet jenom spáč Marta a abstinent Radek. Ráno není moc hezky, ale během dne se počasí vylepšilo, takže výlet se vydařil a moc se jim tam líbilo.

V sobotu už jenom balíme a vyklízíme apartmány. Na lyže už se nikomu nechce, zvláště po povedené diskotéce v klubu Babbalou’s. Vyjedeme jen lanovkou do Grizzly baru a opalujeme se na lehátkách. Večer odjíždíme a míříme do Prahy, kde zrovna sněží.

Autor: Pavel

Akce roku 2002

Lyžařské závody

Risoul

Dětský zimní tábor

La Norma

Velikonoce

VeloCamp

Uni of Speed

Malevil CUP

MTBO Teplice

Král Šumavy

Jehlanka Cup

Bike Adventure

Lago di Garda

Duatlon

Vánoce a Silvestr

Akce roku 2003

Akce roku 2004

 













NAVRCHOLU.cz